tiistai 3. maaliskuuta 2015

Ministerien sähköpostit


Uutisissa kerrottiin, että Yhdysvalloissa on syntynyt suukopua Hillary Clintonin (d.) ulkoministerikauden sähköposteista. Clinton on käyttänyt viestintään omaa henkilökohtaista sähköpostiaan virallisen työsähköpostin sijaan. Jälkimmäiset tulevat lyhyen salausajan jälkeen julkisiksi asiakirjoiksi, edelliset säilyvät Clintonin oman valvonnan alaisina.

Historian- ja poliitikan tutkijoiden keskuudessa Yhdysvaltain poliittisen johdon sähköpostien käytöstä alettiin keskustella jo reilut kymmenen vuotta sitten. Silloin paljastui, että George W. Bushin (r.) hallinto oli virallisten työsähköpostiensa sijaan käyttänyt hotmailia ja muita yksityisiä sähköpostipalveluja.

Tilannetta pidettiin harmillisena. Moni hallinnon tekemä 9/11-päätös pysyi muutenkin salaisena ja toissijaistenkin asiakirjalähteiden määrä oli Bill Clintonin aikakauteen verrattuna huomattavasti pienempi. Päätöksenteon jälkikäteinenkin avoimuus jäi perin suppeaksi.

George W. Bushin ajan virallisten sähköpostien käytöstä ei noussut laajaa julkisuuskynnyksen ylittänyttä keskusteltua. Hillary Clintonin henkilökohtaisen sähköpostin käytön arvostelu ja sen laillisuuden pohtiminen on tietysti osa Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaa.

Floridan aikaisempi kuvernööri, presidenttiehdokkuutta harkitseva Jeb Bush on jo ennättänyt julkistaa oman kuvernöörikautensa sähköpostit. Julkistuksessa paljastui, että Bush on käyttänyt sekä omaansa että työsähköpostia virka-asioiden hoitamiseen. Tuolloin joulukuussa ei kuitenkaan herännyt keskustelua käytännön laillisuudesta. The New York Times tyytyi arvioimaan, että yksityinen julkistus sisälsi vain viestit jotka muutenkin olisi ollut pakko julkistaa. Ja ehkä ei kaikkia niitäkään, vaikka määrä nousee yli neljännesmiljoonan.

Tutkimuksen kannalta asiakirjan sisällön kannalta merkittävä on sen proveniessi, syntyhistoria ja -yhteys. Sisältö saa merkityksensä sen kautta missä yhteydessä asiaa on käsitelty. Yhdysvalloissa on yritetty siirtää perinteistä kirjepostin käsittelymallia myös sähköisiin aineistoihin. Aivan ongelmattomasti se ei näytä sujuneen.

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Clinton kommentoi sähköpostikohua. Hän on virkapostinsa luovuttanut eteenpäin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset