perjantai 13. maaliskuuta 2015

Valon tuojan peruskivi

Kuvalähde: OKM.

Tänään tulee kuluneeksi 75 vuotta talvisodan päättymisestä. Päivää juhlistetaan Helsingin Kasarmintorilla muuraamalla talvisodan kansallisen muistomerkin peruskivi.

Talvisodan muistomerkkiä valmisteltu monta vuotta. Varsinaiseen paljastustilaisuuteen on vielä aikaa, se on tarkoitus pitää tänään 2017. Muistomerkin suunnittelu aloitettiin taidekilpailulla vuonna 2013. Kaksivaiheisen kilpailun voitti Pekka Kauhasen Valon tuoja (kuva yllä).

Pari vuotta sitten odottelin, että ehdotusten julkistamisesta olisi alkanut laaja eri kansankerroksia puhuttava veistotaidekeskustelu. Takavuosina sellaisia käytiin usein. Olin väärässä. Ei ehdotuksista noussut suurta kohua. Talvisota on aiheena abstrakti, joten näköispatsaskeskustelulle ei ollut mahdollisuutta. Eikö muunlaista veistoskeskustelua saadakaan aikaan?

Peruskiveä on muuraamassa arvovaltainen joukko. Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteen mukaan muuraamiseen osallistuvat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, pääministeri Alexander Stubb, puolustusministeri Carl Haglund, kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen, ylipormestari Jussi Pajunen, veteraani Sakari Sippola, Talvisotayhdistys ry:n puheenjohtaja Ossi Kettunen, kuvanveistäjä Pekka Kauhanen ja muistomerkkitoimikunnan puheenjohtaja ylijohtaja Riitta Kaivosoja. Lisäksi paikalle on tulossa reilut pari sataa kutsuvierasta.

Muuraustilaus on yleisölle avoin. Se alkaa kello 11.


* Talvisodan kansallinen muistomerkki. OKM


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset