tiistai 31. maaliskuuta 2015

Alvar Aallon Muuramen kirkko (1929)



[Muuramen kirkossa tehdään laaja peruskorjaus. Siksi uusintana kuvia kesältä 2008]

Vuosina 1925-29 rakennettu Muuramen kirkko on myöhemmin suureen kuuluisuuteen nousseen Alvar Aallon varhaisia toteutettuja suunnitelmia. Aallon välimerelliset ihanteet kirkosta erottaa selvästi, valkoista seinää ja toisiinsa kiinnittyviä erilaisia muotoja.

Erityisesti kuvatessa kiinnitti huomiota siiven kirkkosalista poikkeava harja. Italialaisten kalastajakylien tarpeenmukainen rakentaminen, ja sen häivähdys Muuramen harjulle.




4 kommenttia:

Mari Jalava kirjoitti...

Mekin kävimme viime kesänä. Harmi, että 1970-luvulla alkuperäinen musta väritys vaihdettiin.

http://sikseskiva.blogspot.fi/2014/07/alvar-aallon-koetalo-muuratsalossa.html

Reijo Valta kirjoitti...

Hienoja ovat Aallon rakennukset Säynätsalossa, tämä Muuramen kirkko jää nuoruudentyönä niiden varjoon. Mutta ihan viehko välimerellisyydessään.

Valto-Ensio kirjoitti...

Enpä älynnyt viime kesänä Imatralla polkiessani pistäytyä Kolmen ristin kirkkoa katsomassa kun se näköjään on Aallon arkkitehtuuria, ja vaikka ei olisi ollutkaan.Katselin vain Imatran inkereitä ja kosken kuohuja.

Mietin myös, että onko A.A suunnitellut yhtään mielisairaalaa, mutta ei vissiin ole kun wikistä luetteloa tutkailee. Paimion tubiparantolan sentäs ja se onkin ihan mukavan näköinen siitä pyöreämmästä päästään.

Axel Mörne-niminen arkkitehti on on aikalainen ja hän on suunnitellut kai enimmäkseen sairaalarakennuksia. Mm Harjamäen mielisairaalan S.järvellä. Ne ovat kyllä aika rumia rakennuksia, mutta minulla onkin niihin liittyviä ikäviä muistoja..: http://kivaniemi07.blogspot.fi/search?q=Tuulien+talon+kautta

Reijo Valta kirjoitti...

Aallon rakennuksista ja toteutumattomista piirustuksista on Alvar Aalto -säätiö pitämä tietokanta: file.alvaraalto.fi.

Sen mukaan Aalto ei olisi osallistunut mielisairaalan suunnittelukilpailuihinkaan. Jäin vain miettimään, onko tämän tyyppiset rakennukset tehty pääosin konttoritöinä?

Sairaaloille aikoinaan etsittiin luonnonkauniita paikkoja, koska ajateltiin ympäristön olevan osa hoitoa. Tuberkuloosiparantolat ovat mäntykankailla hengittämisen helpottamiseksi, mielisairaalan rehevillä mailla - pelloilla työskentelyn kun katsottiin auttavan. Samaan sarjaan voisi mainita, että vankilat ovat usein isojen suoalueiden keskellä tai laitamilla: oli pakkotyöhön määrätyille ojaa kaivettavaksi.

On arkkitehtuurillakin merkitys. Aaltoa opin arvostamaan, kun Aallon museolla Jyväskylässä joskus taannoin kävin. Ei ne näyttelyt tai sisätilat, vaan kun kierroksen jälkeen menin terassille kahville. Siinä rakennus, luonto ja paikka ja ihminen napsahtivat lähes täydellisesti yhteen.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset