tiistai 24. maaliskuuta 2015

Mikä on selfie suomeksi?


Anglismit vyöryvät suomeen. Onneksi on laaja ja ahkera suomen ystävien joukko, joka aikaa ja mielikuvitusta säästämättä yrittää keksiä omasta sanastosta lähteviä vastineita englannista opituille muotisanoille.

Aristoteleen kantapää on kysellyt ehdotuksia selfien suomenkieliseksi vastineeksi. Kyselyyn tarjottiin kaikkiaan 157 eri vaihtoehtoa. Viikon sitaattivinkissä käydään läpi näitä ehdotuksia.

Eniten kannatusta selfien suomennokseksi sai omakuva ja sen muunnelma omis. Sana on jo valmiiksi tuttu erilaisista elämänpiireistä korkeakulttuurista mataliin ja vaiettuihin. Yksi arkipäiväinen merkitys sanalle lisää sopii hyvin.

Seitsemisen vuotta sitten tämän blogin yksi luetuimmista jutuista oli otsikoltaan omakuva. Sen suuri suosio hämmästytti kunnes selvisi, että yksi niin sanottujen aikuisten omakuvia julkaiseva sivusto oli nimeltään omakuva.org. Nyttemmin tuo sivusto on lopettanut toimintansa.

Olkoon selfie siis omakuva.

Tuossa yllä on kuva kirjoittajasta, Kalle Kemppaisen piirtämänä karikatyyrinä.Viikon sitaattivinkki: Taiteilijan selfie nuoruuden vuosilta. Aristoteleen kantapää

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset