tiistai 29. joulukuuta 2015

Aikuisvärityskirjat

Kun kirjakauppojen elokuun myydyimpien tietokirjojen lista tuli julki, niin hämmästys oli suuri. Eikä ihme.

1 Väritä itsellesi mielenrauhaa 2 (Atena)
2 Väritä itsellesi mielenrauhaa (Atena)
3 Muhonen Kirke: Mindfulness-värityskirja (Basam Books)
4 Marotta Millie: Eläinten valtakunta, Värityskirjaseikkailu (Schildts & Söderströms)
5 Inspiraationa luonto, mielenrauhan värityskirja (Otava)
6 Airola Matti: Isin ja tyttöjen lettikirja (Schildts & Söderströms)
7 Inspiraationa Japani, mielenrauhan värityskirja (Ajatus)
8 Terras Antto: Stockmann Yard (Like)
9 Väriterapia (Readme.fi)
10 Gustafsberg Jutta: Jutan voimakirja (WSOY)

Isänpäiväksi ja jouluksi lienee ostettu kuitenkin toisenlaisia tietokirjoja. 


Aikuisten värityskirjojen suosion on loppuvuodesta jo arveltu hiipuneen. Tuoteryhmälle annettu nimeke on harhaanjohtava. Mielenrauhaan vetoavat nimekkeet sopivat kaikenikäisille värittäjille. Toki värityskirjojen vaativuusaste on suurempi kuin alle kouluikäisille tarkoitetuissa tehtävissä, mutta koululaiset kyllä niistä selviävät.

Englantilainen Sarah Bigwood on Kickstarterin kautta toteuttamassa aikuisten värityskirjaa, jossa sisältö on tarkoitettu täysi-ikäisille. Kyseessä on kirosanakirja johon hankkeen tukijat ovat voineet ehdottaa omia suosikkisanojaan.


Mutta tässäkään ei ole päästy siihen, mihin aikuis-etuliitteellä yleensä viitataan. Ehkä sellaisenkin värityskirjan vielä näemme.



2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tietokirjoja tosiaan. Äkkiseltään, kun tuota listaa lukee, niin en sitä ihan tietokirjojen kavalkaadiksi tulkitsisi.

Toisaalta kaksijakoinen homma. Olen jatkuvasti huolissani siitä, että ihmiset lukevat vähemmän ja kuluttavat aikansa liiaksi turhan televisioviihteen äärellä, siis on pakko olla tyytyväinen, että lukevat tai siis ostavat kirjoja ja viihtyvät mieluummin kirjan kuin television äärellä, mutta…

Toinen puoli on suuri huoleni, jos tämä kuvaa kansalaisten massojen käsitystä ja kiinnostuksen kohdetta tietokirjojen maailmassa. Onko wikipedia jo "liian" hyvä, jottei tietoa enää tarvitse etsiä kirjoista. Kirjastopalvelut maassamme toimii, ovatko kansalaisetkin takunneet sen. Toivottavasti, vaikka pahoin pelkään.

Vaikuttaa siltä, että aikamme hektisyys, jatkuva kiire ja ulkoinen paine ajaa ihmiset näiden ajatuksen nollaus kirjojen äärelle etsimään hetken rauhaa. Se on toki oikein suositeltava ja kunnioitettava tavoite tämän hetken maailman melskeessä.

Reijo Valta kirjoitti...

Taitaa myyntilistojen tekijöille tietokirjallisuus olla kaatoluokka, johon laitetaan kaikki muihin ryhmiin sopimattomat teokset. Eipä tietokirjallisuutta suuresti ole tavattukaan myyntitilastojen kautta arvottaa.

Positiivista tosiaan värityskirjoissa on käsillä tekeminen. Sen tuoma on mukavan positiivista.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset