sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Miegga buurossa


Jii Roikonen
Jassodysseia – Kissan harharetket
Otava 2015


Tuula Kallioniemen Reuhurinne-kirjojen ja oheistuotteiden kuvitustyöt ovat työllistäneet Jii Roikosta runsaasti viime vuosina. Sarjakuvaharrastajien onneksi tekijällä on riittänyt aikaa on myös Jasso-kissan seikkailujen piirtämiseen. Vuonna 1992 syntynyt Jasso on yksi Roikosen sarjakuvatuotannon kulmakiviä. Jasso on seikkaillut useissa albumeissa ja nimeään kantavan kerhon lehdissä. Edellinen, vuonna 2012 ilmestynyt Häntää ei jätetä (Otava) on saanut tänä syksynä jatkoksi JassOdysseian (Otava 2015).

Tuore JassOdysseia on roikosmaista tajunnanvirtaa alusta loppuun. Teoksen osuva motto on lainattu Haruki Murakamin 1Q84:stä: ”Jos et ymmärrä ilman selitystä, niin et ymmärrä myöskään selityksen kanssa”. Jasso ja Häntä etenevät ruudusta toiseen aivan oman logiikkansa mukaisesti. Siinä pysyy mukana tai sitten ei.

Uutuusteoksessa kulkee rinnan kaksi tarinajatkumoa. Toisessa käydään Maria Björklundin Planeetta Z-sarjakuvan kaltaisesti Jasson vaiheita syntymästä kuolemaan maailmankaikkeuden suuria mullistuksia unohtamatta. Toinen on Jasso-Glubin kerholehdistä tuttu sanaleikkeihin perustuva hupailu. Edellinen on kokonaan sanaton ja sen vitsit edellyttävät visuaalista oivalluskykyä. Sanaton sarja lienee ainakin osittain syntynyt Muhoksen 24h sarjakuvaa -tapahtumissa. Lomittain pätkittyinä nämä eri ilmaisukeinoihin perustuvat sarjakuvat täydentävät toisiaan.

Jasso ja Häntä kohtaavat harharetkillään monenmoista kulkijaa. Useampaan otteeseen heidät abduktoidaan avaruusolioiden luokse. Onneksi Häntä on oiva korjaamaan mustiksi aukoiksi muuttuneita pöytiä. Harhareissuilla tapaamme myös Kodin hengen ja tutustumme turvanukkumiseen. Häntää ei jätetä tässäkään teoksessa, vaan urheasti Jasso pelastaa uskollisen kumppaninsa hain vatsasta.

Jasso häntineen taitaa olla Palombian viidakoista tutun marsupilamin kaltainen biologialtaan hyvin hämmästyttävä sarjakuvaeläin. Jo ensimmäisellä sivulla lukija hieraisee silmiään. Onko Jasso juuri kuoriutunut munasta? Miten kissa syntyy munasta? Myös Jasson ja Hännän symbioottinen yhteiselo saa tarinan mittaan uusia ulottuvuuksia. Häntä voi tarpeen vaatiessa muuttua sateenvarjoksi, kirveeksi tai lentoperäsimeksi.

Alun lisäksi viimeiset ruudut hämmästyttävät lukijaa. Jasso on saatettu haudan lepoon ja Häntä on suruissaan hautakiven äärellä. Kiven kaiverrus ”Jasso 1992-2015” mietityttää. Onko Jasson taru nyt loppu? Ei sentään. Jotakin elämää mullan alla vaikuttaisi olevan.

JassOdysseia on tyyleiltään Jasson rajoja enemmän kokeilevampi teos kuin aikaisemmat julkaistut albumit. Jasson peruselementtejä ja hyväntahtoista huumoria ei kuitenkaan ole unohdettu. Ne kantavat uutuuskirjassakin. Vauhtia ja ällistyttäviä juonenkäänteitä Jasso-kissan harharetkissä riittää joka sivulle.

Julkaistu Kaltiossa 5/2015.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset