tiistai 15. joulukuuta 2015

Lahja Suomelle: Haltin huippu

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n vanavedessä iltapäivälehdet ehtivät kertomaan, että facebookissa on ryhmä, jossa norjalaiset suunnittelevat lahjaa vuonna 2017 syntymäpäiviä viettävälle Suomelle. Lehdistössä facebook on leimautunut paikaksi, jossa poliitikot möläyttelevät älyttömyyksiä ja perustetaan viharyhmiä. Sosiaalista mediaa voi käyttää positiivisiinkin asioihin.

75-vuotias Bjørn Geirr Harsson Sundvollenin kylästä Oslon lähiseudulta on pohtinut, että Norja voisi antaa Haltin huipun Suomelle syntymäpäivälahjaksi 6. joulukuuta 2017. Ajatuksen pohjalta Anne Cathrine Frøstrup perusti ryhmän facebookiin. Harsson itse ei ole mukana facebookissa.

Harsson karttoja tutkiessaan oli havainnut, että Suomen korkein kohta on Haltitunturin Haldičohkka-nimisen sivuhuipun rinteellä.  Haldičohkan huippu on Norjan puolella seitsemän metriä korkeammalla. Suomen korkein kohta on Suomen ja Norjan rajapyykillä 303B, joka on 1323,6 metrin korkeudella merenpinnasta.

Norjassa riittää tuntureita ja vuoria. Halti ei sijoitu Norjan korkeimpien huippujen joukkoon, Norjan Galdhøpiggen on koko Pohjois-Euroopan korkein vuori. Se sijaitsee Jotunheimenin vuoristoalueella Opplandin läänissä ja huippu on 2 469 metriä korkea.

Eikö siis olisi kohtuullista, että Norja lahjoittaisi edes puolet Haldičohkan huipusta suomalaisille? Norja menettäisi Harssonin laskelmien mukaan vain 0,05 neliökilometriä eli viisi hehtaaria.

Harssonin ajatusta kannattavassa ryhmässä on tätä kirjoitettaessa 784 tykkääjää. Useampi suomalainen on tervehtinyt ajatusta ilolla.

Tuskin ajatus toteutuu, mutta jo idea on positiivista ajattelua lisäävä.Halti som jubileumsgave


6 kommenttia:

Mambrinon kypäri kirjoitti...

Hieman huvittavaa oli uutisointi: Norjassa on perustettu FB-ryhmä, jossa huimat (rapiat) 700 jäsentä.

Valtava kampanja!

Ajatus kyllä on hauska. Ala-asteella maantiedon tunnilla opettaja kertoi tästä tunturista ja kuinka Suomen korkein paikka oli oikeastaan Norjassa.

Reijo Valta kirjoitti...

En päässyt näkemään mistä päin maailmaa ryhmän jäsenet pääosin ovat, painoarvoa laskisi vielä se, jos suurin osa osoittautuisi suomalaisiksi.

Ajatus tässä se tärkein. Että sosiaalisessa mediassa voi olla myös positiivisten, toisten puolesta olevien asioiden kampanjoita. Niitä pitäisi olla enemmän.

Reijo Valta kirjoitti...

Alkaa kuutta tuhatta lähennellä ryhmän jäsenmäärä.

BBC on uutisoinut aiheesta.

Reijo Valta kirjoitti...

Asia tuntuu etenevän. Kaivuonon kunta on esittänyt rajan siirtoa Norjan hallitukselle.

Reijo Valta kirjoitti...

Asia on Norjan pääministerin mietittävänä.

Reijo Valta kirjoitti...

Ei saa Suomi Norjalta maalahjoitusta.

Norja ei lahjoitakaan Haltin huippua Suomelle. Yle 14.10.2016.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset