keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Komiteanmietinnöt


Joskus aikaisemmin ihmettelin minne tietosanakirjat ovat Oulun yliopiston kirjastossa joutuneet. Ne löytyivät ryhmätyöhuoneesta, ilmeisimmin vähän käytön vuoksi. Googlen myötä netistä on paljon helpompi tarkistaa erilaiset faktat kuin kirjasarjaa selaamalla.

Eilisessä eduskuntakeskustelussa kaivattiin monessa puheenvuorossa takaisin aikaan, jolloin lainvalmistelu perustui komiteatyöskentelyyn. Komiteat korvannut selvittely ei tasoltaan vastaa missään suhteessa aikaisempaa pohjatyötä. Esimerkiksi kotimaisia mediamarkkinoita selvittävän työrymän raportissa ei perusteltu lainkaan miksi Yleisradion toiminnan supistaminen auttaisi kaupallista mediaa.

Komiteat olivat halpa keino saada aikaan hyvää ja perusteltua lainsäädäntöä. Niiden jäsenille ei yleensä maksettu lainkaan palkkaa, ideahan oli saattaa eri etu- ja intressipiirien edustajat (lobbarit) yhdessä asiantuntijoiden kanssa tuottamaan yhteinen esitys eduskunnan työn pohjaksi. Komiteanmietinnöissä yleensä käytiin tarkasti läpi miten nykyiseen tilanteeseen on päädytty ja mihin tulevaisuudessa olisi pyrittävä. Ratkaisuesityksiin saatettiin jättää runsaastikin eriäviä mielipiteitä, mutta yleensä yhteisymmärrys löytyi.

Tuotetut komiteanmietinnöt ovat edelleen pääosin käyttökelpoisia asiakirjoja. Oulun yliopiston kirjasto on yliopiston vuokralinjausten vuoksi pinta-alaltaan pienentynyt ja pienentynyt. Yhä useammat teokset ja lähdesarjat ovat varastossa. Vuosi sitten piti komiteanmietintöjäkin tilata varastosta.

Nyt komiteanmietinnöt ovat taas avohyllyssä kaikkien luettavissa (kuva yllä). Mietinnöt ovat kaikkien alojen graduntekijöille mainiota lähdemateriaalia perusteellisten ja punnittujen tekstiensä ja taustatilastojensa ansiosta. Paljon käytetty aineisto kannattaa pitää esillä.

Valtio on lakkauttanut vuonna 1863 aloitetun Komiteanmietinnöt-julkaisusarjan vuonna 2009. Sen voisi hyvin herättää uudelleen henkiin.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset