lauantai 19. joulukuuta 2015

Tunnukset kertovat


Olette varmaan kaupallisia tv-kanavia seuratessa havainneet, että tv-yhtiöt aikovat korvata tuotesijoittelusta kertovan tekstin yllä olevalla tunnuksella. Tähän on viestintäviraston siunaus ja asiasta kerrotaan myös viraston nettisivuilla.

Tässä syksyn mittaan on lanseerattu käyttöön myös toinen tunnus. Tieteellisten Seurain Valtuuskunta on yhdessä Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa suunnitellut tunnuksen, jolla erottaa tieteellisen takuun saaneen vertaisarviodun kirjoituksen muiden akateemisten tekstien joukosta.

Vertaisarvioitu-tunnus on itseasiassa otettu käyttöön jo vuosi sitten, mutta tunnusta käyttävien lehtien hyväksyntäprosessi lienee vienyt aikansa. Vasta tänä syksynä tunnus on alkanut tulla tutuksi.

Tuotesijoittelumerkki on varmaan tarpeen. Vertaisarviointitunnuksesta en ole yhtä varma. Tieteelliset lehdet julkaisevat vertaisarvioidut kirjoitukset yleensä omana "artikkelit" osastona, joten jatkossa herättänee lähinnä kummastusta jos kaikissa noissa osastoissa olevissa artikkeleissa ei olekaan tunnusta.

Kirjasarjoissa tervehdin vertaisarvioinnin lisääntymistä ilolla. Vaikka arviointi keskittyy tieteelliseen sisältöön, niin sen myötä myös pikkuvirheet ovat hävinneet ja kirjoitusasu kohentunut.* Vertaisarvioitu-tunnus
* Markkinointi, sponsorointi ja tuotesijoittelu


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset