maanantai 14. joulukuuta 2015

Uppoava Titanic


Huhtikuussa 1912 uponneesta Titanicista on tullut monin tavoin aikamme symboli. Nämä muutamat pilakuvat kertonevat parhaiten miten aluksen uppoamisen tulkitaan kuvaavan aikaamme.


Titanicin kaltaista alusta suunniteltiin pitkään. Suuri koko ja matkustajamäärä arvelutti joitakin, että entäs jos käykin huonosti valtamerellä?


Yksi pohtijoista oli amerikkalainen Morgan Robertson (1861-1915), joka kirjoitti kioskikirjallisuutta. Hänen isänsä oli merikapteeni, joten tekniikka ja merillä liikkuminen oli pojallekin tuttua. Robertson palveli itsekin laivoilla ja yleni perämieheksi asti. Vuonna 1898 hän julkaisi pienoisromaanin Futility, or the Wreck of the Titan (Turhuus, tai Titanin onnettomuus).


Robertsonin Titan oli hämmästyttävän samanlainen neljätoista vuotta sitten jäävuoreen törmänneen Titanicin kanssa. Myös Titan törmäsi jäävuoreen, samoilla seuduilla kuin Titanic.

Vuonna 1912 teoksesta otettiin uusintapainos, ilmeisistä syistä. Aikaisempi julkaisu ei sen suurempia intohimoja ollut herättänyt. Uusintapainoksen myötä Robertsonia pidettiin selvännäkijänä, ennustajana, mutta kirjailija itse kiisti tämän. Hän nyt vain oli hyvin perillä matkustajalaivoista ja niiden uusimmista trendeistä.

Mikään uusi ei synny hetkessä tyhjästä. Uutta pohtiessa kannattaisi ottaa huomioon heräävät epäilyttävät ajatukset, pohdinnat siitä mikä voisi mennä pieleen. Titanicin tapauksessa ne olivat ilmiselvät.



* Morgan Robertson Futility, or the Wreck of the Titan (1898, toinen painos 1912)


2 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Tämä teksti oli mielenkiintoinen. En ollut aiemmin kuullut näistä pilapiirroksista.

Reijo Valta kirjoitti...

Mukava kuulla, että herätin mielenkiintoa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset