Asia selviää esimerkiksi Markus Hotakaisen Suomen säähistoriasta (Helsinki kirjat 2010). Sää on viime vuosisatoina ollut yksi tarkimmin ylöskirjatuista asioista. Tilastotieto on myös huolella säilytetty.
Vuoden 1917 joulukuu alkoi kovilla pakkasilla. Lapissa oltiin jopa 30 astetta miinuksen puolella. Etelä-Suomessa pakkaslukemat olivat puolet pohjoisen luvuista. Pakkaset jatkuivat vielä 5. päivä joulukuuta. Lunta oli rannikoilla maassa parinkymmenen sentin verran, Lapissa hanki oli kolmenkymmenen sentin paksuista.
Itsenäiseksi julistautumisen päivä alkoi pikkupakkasilla, jotka nopeasti aamupäivän kuluessa muuttuivat lumi-, räntä- ja vesisateiksi. Fennoskandian yläpuolelle oli tullut Pohjois-Atlantilta voimakas matalapaine. Tuulet toivat mukanaan lauhan ilman lisäksi sadealueen. Iltapäivällä kello kahden aikaan Helsingissä 1,1 astetta plussaa, Vaasassa 2,8 ja Jyväskylässä oltiin nollakelissä. Itä-Suomessa pysyttiin pakkasen puolella, Kajaanissa oli -1,0, Kuopiossa -0,9 ja Sortavalassa -3,0. Lapin Sodankylässä oli 1,3 astetta plussan puolella.
Ilta-Sanomien säähakukone antoi tällaisen tuloksen. |
Tulevan valtion kansalaisista ilma tuskin tuntui lämpimältä henkäykseltä kovien pakkasten jälkeen. Navakka tuuli (14 m/s) ja vesisade saivat tuskin kiittelemään säätilan nopeaa muutosta.
* Ilmatieteen laitos: vuositilastot
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti