tiistai 8. joulukuuta 2015

Kahdeksas

Jean Sibelius vuonna 1939.
Joulukuun kahdeksas päivä on Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivä. Tänään virallisesti Sibeliukselle ja musiikille liputetaan neljättä kertaa. Liputuspäivä otettiin almanakkaan 2011.

Tänään on kulunut Sibeliuksen syntymästä 150 vuotta. Juhlavuotta on vietetty monin tavoin ja kotimuseo Ainolassa on tehty kävijäennätys.

Lapsuudesta muistan miten Mustanaamiosta opin Sibeliuksen olevan merkittävä kansainvälisesti tunnettu säveltäjä. Mustanaamio kohtasi erään epäilyttävän tyypin, joka esitteli itsensä muusikoksi. Testatakseen onko tyypillä puhtaat jauhot pussissa, viidakon sankari tiedusteli häneltä onko hän soittanut Sibeliuksen kahdeksatta. Sanoi soittaneensa ja sai pääkallomerkin leukaansa. Kaikkihan tietävät, kuten Mustanaamio totesi jälkikäteen, että Sibelius on säveltänyt seitsemän sinfoniaa.

Ilmeisesti Sibelius sävelsi kahdeksannen sinfonian, mutta kukaan muu ei ole sitä kuullut. Viimeiset kolmekymmentä elämästään hän sävelsi ja valmisteli teosta, mutta koskaan se ei tullut valmiiksi. Kerran oli jo ensi-iltakin sovittu. Karikatyyrin mukaan Sibelius sävelsi päivät ja iltaisin poltti kirjoittamansa.

Lars Gustafsson arvelee syyn löytyvän seitsemännestä sinfoniasta. Se alkaa orkestroidulla C-duuriasteikolla, aivan kuin säveltäjä olisi lähtenyt liikkeelle tyhjältä pöydältä, uudestaan alusta. "On kuin hän haluaisi ... palata oman musikaalisuutensa alkulähteille tai päästä irti musikaalisuudestaan, räjäyttää sen kuin häkin." (Merkillinen vapaus, s. 117)

Yleisesti arvellaan, että kahdeksas oli tekijänsä mielestä liian moderni, liian uudenlaista musiikkia. Sibelius antoi paljon arvoa aseman mukaiselle käytökselle. Hän olisi halunnut olla aatelinen, edes vapaaherra. Mutta sattuneesta syystä hänestä tasavaltaisessa Suomessa ei sellaista tullut. Hänestä oli kuitenkin tullut Suomen kansallissäveltäjä, joten aikaisemman tuotannon hylkääminen, räjäyttäminen ei sopinut.

Sibeliuksen numero on kahdeksan. Hänet äänestettiin vuonna 2004 kahdeksanneksi Suurin suomalainen -tv-ohjelmassa.


* Radioteatteri: Kahdeksas sinfonia (Harri Virtasen kuunnelma)
* RSO: Jean Sibelius 150 -juhlakonsertti
* Sibelius 150 -sivusto


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset