keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Ensimmäinen joulukortti


Ensimmäinen joulutervehdykseksi tarkoitettu kortti painettiin Isossa-Britanniassa vuonna 1843. Kortin piirsi John Collcott Horsley (1817-1903). Kortin piirtämisen aikoihin Horsleyn ura oli kovassa nousussa, hänen ehdotuksensa oli voittanut Westminsterin palatsin sisätilojen koristemaalauskilpailun.

Joulukortti oli tilaustyö Henry Colelle (1808-1882), joka pyrki kehittämään brittien taideteollisuutta ja koulutusta. Parhaiten hänet muistetaan joulukortti-ideasta.

Kuten kuvasta yllä näemme, ensimmäisen joulukortin kuvallisena aiheena oli maljojen nosto kortinsaajalle. Viinilasit kaikkien perheenjäsenten käsissä herättivät paheksuntaa, joten tätä korttia ei miljoonittain painettu ja lähetetty.

Idea kyllä kelpasi ympäri Euroopan. Eipä aikaakaan kun saksalaiset tehtailivat kortteja suurin määrin monien maiden tarpeiksi. Sieltä kortit lienevät postin mukana kulkeneet Suomeenkin.

Tänä vuonna Suomessa joulukortit tulisi postittaa viimeistään 14.12. jos haluaa halvemmalla 0,80 euron postimaksulla selvitä.* Posti: joulukortit kotimaahan ja ulkomailleEi kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset