tiistai 30. lokakuuta 2012

Kannattiko etusivun mainos?


Kunnallisvaalit on saatu käytyä. Sunnuntaiaamun Kalevan etusivu oli omistettu lähes kokonaan vaalimainoksille. Maakuntalehti oli antanut tilan pääasiassa Oulussa ehdolla olleille yksittäisille ehdokkaille. Kannattiko tällainen satsaus ehdokkaalle tai hänen tukiryhmälleen? Tarkastelkaamme hieman yksittäisen mainoksen ja vaalituloksen yhteyttä.

Vaaliaamun Kalevan etusivulla on yhdentoista ehdokkaan mainokset. Seitsemän niistä on kokoomuslaisten, kaksi keskustalaisten ja yksi vihreän ja vasemmistoliittolaisen. Suurin mainos on Keskustan Samuli Pohjamon. Ainoa muuhun kuin Oulun valtuustoon pyrkijä oli kempeleläinen Jaakko Okkonen (kok.).

Viimeisimmän vaalirahoitusta koskevan laki muutoksen jälkeen ilmoituksissa on pitänyt kertoa sen maksaja. Kaikissa ilmoituksissa on maksaja mainittu, mutta pääosin niin pienellä kirjainkoolla, että osasta on vaikea saada selvää. Kokoomuksen Minna Åman-Toivion mainosta saa tiirailla pisimpään. Lopulta silmiin hahmottuu, että tukiryhmä on sen maksanut. Kolme ehdokasta ilmoittaa maksaneensa mainoksen itse, seitsemän on tukiryhmän kustantamia. Pohjamon mainoksen on maksanut Vastuu Pohjois-Suomesta ry.

Vasemmassa ylänurkassa lukusuunnassa ensimmäisenä mainostaa yrittäjä Tomi Kaismo (kok.). Hänestä tuli valtuutettu 336 äänellä. Hänen vieressään on tahtonainen, yrittäjä Åman-Toivio (kok). Hän myös pääsi valtuustoon keräten 592 ääntä. Kansanedustaja Risto Kalliorinne (vas.) sai puolueessaan toiseksi eniten ääniä, valtuustoon siis varmasti 1186 äänellä. Ylimmällä mainosrivillä on vielä apulaisjohtaja Outi Ervasti (kok.), joka keräsi kokoomuslaisista kolmanneksi eniten ääniä, 841 kappaletta.

Toisen rivin mainostajista Paavo Vasala (kesk.) ei tullut valituksi uudelleen valtuustoon. 299 äänellä hän jäi varavaltuutetuksi. Satu Haapala (vihr.) sai Vihreän Liiton ehdokkaista eniten ääniä, 742. Oululaisten välissä on Kempeleen valtuuston pyrkineen toimitusjohtaja Okkosen (kok.) mainos. Hän sai 73 ääntä ja paikan valtuustossa kokoomuslaisten keskikastissa. Kapteeni evp. Juha Hänninen (kok.) sai sai Oulun kokoomuslaisista toiseksi eniten ääniä.

Ensimmäisen ja toisen rivin mainokset näkyivät Kalevan tilaajalle vaaliaamuna ensisilmäyksellä. Lehden avaamisen jälkeen paljastui kolme mainosta lisää.

Entinen europarlamentaarikko Pohjamo (kesk.) pääsi uutena Oulun valtuustoon 781 äänellä. Yrittäjä Jorma Kivelä (kok.) sai tyytyä 234 ääneen ja varavaltuutetun paikkaan. Eläkkeellä oleva rehtori Matti Roivainen (kok.) sen sijaan tuli valituksi 324 äänellä.

Otsikon kysymykseen vastaus on siis: kannatti. Yhdestätoista ilmoittajasta yhdeksän pääsi tavoitteeseensa. Kaksi rannalle jäänyttäkin saivat varavaltuutetun tittelin, ja luultavasti pääsevät ainakin muutamiin valtuuston kokouksiin osallistumaan.

Etusivun mainos ei Haapalaa lukuunottamatta tuonut kärkisijaa kamppailussa. Oulun ääniharava oli opiskelija Hanna Sarkkinen (vas.) ja toiseksi eniten ääniä keräsi kansanedustaja Olli Immonen (ps.). Heidän kummankaan mainosta ei vaalipäivän Kalevassa ollut ollenkaan. Vaalityötä voi tehdä monin tavoin.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset