torstai 4. lokakuuta 2012

Korvapuustin päivä


Tänään Ruotsissa vietetään korvapuustin päivää. Ruotsalaiset eivät lätki toisiaan korvilleen vaan nauttivat kanelilla, voilla ja sokerilla täytettyjä kierrepullia. Kanelbullens dagia on vietetty vuodesta 1999 lähtien, ja sitä sponsoroivat lukuisat meijerit, sokerivalmistaja Dansukker ja sikäläinen kotileivontalautakunta, Hembakningsrådet.

Ruotsissa vietetään koko joukkoa eri leivonnaisten ympärille keskittyneitä päiviä. Osa on vanhaa perua sesonkiruokien ajalta. Esimerkiksi Annan päivä 9. joulukuuta avaa Ruotsin piparkakkukauden.

Korvapuustin päivällä ei siis ole erityisiä perinteitä. 4. lokakuuta valikoitui korvapuustin päiväksi sattumalta, vuonna 1999 tuona päivänä vietettiin kansainvälistä lasten päivää. Kotileivontalautakunnassa arveltiin, että pullantuoksuinen vanhempi olisi mukava ele perheiden nuorimpia kohtaan. Korvapuustilla vanhemmat voisivat osoittaa välittävänsä, ja yhteinen leipomishetki olisi mukavaa yhdessäoloa perheille.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön Ihan tavallisia -kampanjassakin kehotetaan antamaan lapsille aikaa ja pullaa. Tosin korvapuusteja tai mitään muitakaan pullalajeja ei mainita ohjeissa.

Useimmin Niinistön kampanjasta puhuttaessa on noussut esille makaronilaatikko. Ensi vuodeksi kampanja voisi organisoida makaronilaatikkopäivän. Sponsoreiksi siihen lähtisivät varmasti monet elintarviketeollisuusyritykset, esimerkiksi Myllyn Paras, joka Hyvinkäällä valmistaa makaronia. Suomessa ei valitettavasti ole kotileivontalautakuntaa vastaavaa elintä. Vapaaehtoistyötä tekevät Martat varmaankin mielellään ottaisivat hoitaakseen sen osan.

Sitä en osaa ehdottaa milloin makaronilaatikon päivää pitäisi viettää. Ehkä kampanjan projektityöntekijät sellaisen kivan löytävät, kuten Hembakningrådetin Kaeth Gardestedt taannoin.* We live here - eli ihan tavallisia asioita

* Korvapuustiresepti Dansukkerin sivuilla


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset