maanantai 22. lokakuuta 2012

Miehet kortilla


Tänään 1906 ranskalainen taidemaalari Paul Cézanne (s. 1839) kuoli. Cézanne muistetaan Aixin erakkona, joka ei viihtynyt Pariisissa vaan mieluimmin maalasi maisemia Provencessa. Hieman ennen läpimurtoaan maailmanmaineeseen (1895) tuntui kiinnostuneen erityisesti yhdestä sosiaalista kanssakäymistä sisältävästä aiheesta. Vuosien 1890-96 välillä Cézanne maalasi viisi eri versiota korttia pelaavista miehistä. Jälkimaineen kannalta kannalta tämä oli ratkaiseva teko. Kortinpelaajista tuli ikoni.

Yllä oleva versio vaihtoi viimeksi omistajaa 250 miljoonalla dollarilla, huutaja oli Qatarin kuningashuoneesta. Tämän vuoden huhtikuussa Cézannen teoksia varten tekemä luonnos vaaleatakkisesta kortinlyöjästä huudettiin 19 miljoonalla. Cézanne teki maalauksia varten huomattavan paljon valmisteluja, piirustuksia, vesiväritöitä ja jopa öljyharjoitelmia.

Maalausten valmistumisjärjestys ei ole tiedossa. Ranskalaiset ovat sitä mieltä, että Pariisissa Musée d'Orsayssa oleva (alin) olisi viides ja viimeinen sana aiheesta. Taidehistorioitsijat arvelevat kolminpelien valmistuneen ensin. Prosessin myötä katsojat ja kolmas pelaaja olisivat jääneet pois turhina. Luonnosten perusteella on ajateltu, että mallit eivät ole koskaan poseeranneet yhdessä. Sosiaalinen tilanne syntyi vasta kankaalle.
* Teachers' resource: Cézanne's Card Players.

2 kommenttia:

Marmustoi kirjoitti...

Mielenkiintoista. Taiteilijan päässä tuntuu olleen jonkinlainen kortinpeluun alkukuva, jota hän on luonnoksillaan ja maalauksillaan kuvannut ja etsiskellyt. En muistanut tätä aihetta häneltä ollenkaan, kiitos!

Reijo Valta kirjoitti...

Maisemistaan Cézanne pääasiassa muistetaan. Tämä erikoislaatuinen tapa lähestyä sosiaalista tilannetta on saanut siihen mukaan jotakin erityistä syvyyttä.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset