sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Orgy of the Dead


Eilen Yle Teema ennakkomainosti lauantai-illan elokuvaansa pohtimalla olisiko esitettävä Steve Apostolofin Orgy of the Dead (1965) ensimmäinen kanavalla esitettävä yhden tähden elokuva. Luultavasti näin onkin.

Teemalla on perusteensa esittää tämä elokuva. Ensin nähtiin dokumentti ohjaajasta, Stephen C. Apostolofista. Hän ohjasi 1960- ja 1970-luvuilla ns. seksploitaatiofilmejä, joiden kysyntä perustui Yhdysvaltain julkisen vallan vääristyneeseen suhteeseen seksuaalisuuteen. Syntyi koko joukko elokuvia joissa vilahti hieman paljasta pintaa, ja se aina johti johonkin onnettomaan, yleensä kuolemaan. Kun seksuaalisuuden liitti moraaliseen rappioon niin sai elokuvansa levitykseen. Katsojia riitti, koska paljasta pintaa ei muuten olisi nähnyt lainkaan.

Nämä kauhusävytteiset elokuvat toivat Ed Woodille maailman huonoimman elokuvaohjaajan tittelin. Wood toimi Apostolofin Orgy of the Deadin käsikirjoittana, mikä myöhemmin katkeroitti unohdukseen jäänyttä Apotolofia. Wood kuoli ennen kuin sai tunnustuksensa.

Orgy of the Deadissa on juonta vain nimeksi. Nuori seurusteleva pariskunta on liikkeellä myöhään illalla. Tyttö tahtoisi jo kotiin, mutta poikaystävä haluaa löytää ensin etsimänsä hautausmaan. Pari ajaa autolla kolarin, ja päätyy usvaiselle, rappioituneelle hautausmaalle seuraamaan outoa näytöstä. Pikkuhoususillaan tanssahtelevat nuoret naiset viihdyttävät yön ruhtinasta. Kaikki viihdyttäjät ovat tehneet itsemurhan onnettoman rakkauden tähden.

Jotakin elokuvan vilauttelun laadusta voi päätellä siitä, että Yle Teema on asettanut elokuvan ikärajaksi seitsemän vuotta. Ennen elokuvaa esitetyssä dokumentissa illan pääelokuvaa pidettiin viattomana, ja verrattiin tansseja hautausmaalla nykyajan burleskeihin. Vertaus on jokseenkin osuva, tosin Apostolofin elokuva on vieläkin viattomampi.

Suomen elokuvatarkastamossa ei vuonna 1966 oltu yhtä ymmärtäväisiä. Tarkastaja Paavo Tuomari määräsi Orgy of the Deadin kokonaan kielletyksi. Tuo kielto kumoutui vuoden 2000 lakimuutoksessa. Syynä kieltoon oli "hyvien tapojen vastaisuus".Dokumentti ja elokuva ovat katsottavissa Yle Areenassa
* esittely
* Isä teki roskaelokuvia
* Orgiat hautausmaalla

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset