torstai 18. lokakuuta 2012

Wagnerin graduntekoautomaatti


Kemin taidemuseossa oli taannoin Viivi & Wagner -näyttely, joka koostui pääosin esineistä jotka oli rakennettu sarjakuvastrippien tarjoaman mallin mukaan. Yksi toteutetuista laitteista oli Wagnerin kehittämä graduntekoautomaatti Graduvex. Wagnerin mukaan sillä tekisi kansatieteen gradun vartissa. Kemin taidemuseon automaatti tulosti pyynnöstä liuskan verran postmodernia jargonia.

Wagnerin keksinnöistä ainakin akateemisissa piireissä tunnetuin on juuri Graduvex. Keväällä ilmestyneessä Wagnerin keksintökirjassa (Arktinen banaani 2012) graduautomaatti on luonnollisesti esitelty. Keksintökirja on kokoelma, johon on aiheen mukaan kerätty vuosien varrelta noin seitsemänkymmentä sarjakuvastrippiä. Lisäksi teoksessa on Wagnerin alkusanat ja hänelle tärkeiden keksijöiden esittelyjä.

Wagneriin vaikuttaneiden keksijöiden esittelyt alkavat Thomas Alva Edisonista ja jatkuvat Thomas Midgley juniorilla. Edison esitellään oivaksi ajan tuulien haistelijaksi ja toisten ideoiden varastajaksi. Midgley jr puolestaa saa olla pelkkä luonnontuhoaja. Midgleyn bensiinin lisäaineeksi tuoma lyijy ja otsonikerrosta tuhoava CFC-kaasu ovat oikeastikin suuria syyllisiä nykyisiin ympäristöongelmiin.

Näiden jälkeen esitellään populaarikulttuurista paremmin tunnettuja hahmoja. Sarjakuvantekijä ja pilapiirtäjä Rube Goldberg (1883-1970) tunnettiin yksinkertaisia tehtäviä mahdollisimman monimutkaisesti tekevistä hilavitkuttimista. Carl Barksin Pelle Peloton (1952- ) on Wagnerin mielestä keksijöistä nerokkain. Kotimaisista esikuvista tulee mainituksi Pertti "Spede" Pasanen (1930-2001). Wagnerin mielestä Spede paras idea nähtiin jo hänen ensimmäisessä Turhapuro-elokuvassaan. Olohuoneeseen sohvan viereen sijoitettu jääkaappi!

Kokoelman stripeissä Wagner esittelee Viiville keksintöjään ja tieteeseen vivahtavia ajatuksiaan. Tiedeseminaarissa Wagner on keskustelemassa Esko Valtaojan kanssa.



Elämän tarkoitustakin sivutaan, mutta sen Wagner oli valitettavasti jo unohtanut.

Kiva lahjakirja tällainen.



Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset