perjantai 12. lokakuuta 2012

Nazisin taistelu


Eilen nettihuvin facebookissa ja twitterissa notkujille tarjosi MTV3 Uutiset. Ensin kerrottiin venäläisestä euroviisumummosta, joka viimein sai selville isänsä hautapaikan. MTV3:n juttu kertoi aluksi, että isä oli menehtynyt 1942 Nazisin taistelussa. Oikeasti siinä olisi pitänyt lukea, että taistelussa natseja vastaan.

Lisäksi mummon nimi oli jäänyt litteroimatta suomeksi. Kyse oli Natalia Pugatsovasta, siitä pienimmästä udmurttimummosta joka ihastutti suomalaisiakin toukokuussa 2012 pidetyissä euroviisuissa. Sittemmin "Nazisin taistelu" muuttui "taisteluksi natsien kanssa" ja lopulta "taisteluksi Saksaa vastaan". Nimien litterointia ei korjattu, muitakin virheitä on jäänyt.

Toimittajille, kuten kaikille muillekin ihmisille sattuu huonoja päiviä. Kaikeksi pahaksi verkkotoimittajan pitää kirjoittaa monta juttua päivässä.

Iltapäivällä MTV3 Uutiset hauskuutti samaa yleisöä otsikoimalla kirjallisuuden Nobelia koskevan uutisen yllä näkyvällä tavalla. "Sofi Oksanen jäi ilman palkintoa".

Pari vuotta sitten kun Oksanen tuntui saavan kaikki koti- ja ulkomaiset kirjallisuuspalkinnot Tuomas Karemo vitsaili Kultakuumeessa Sofi Oksasen saavan myös Nobelin. Mutta se oli vitsi. MTV3 uutisoi vakavissaan, ja Iltalehti tuntui komppaavan samalla linjalla.

Sofi Oksasen kirjailijankykyjä ei sovi väheksyä. Kuten Karemon toissapäivänä haastattelema Jukka Kemppinen totesi, hän on Suomen ainoa Nobel-tasoinen kirjailija. Kemppinen arvioi, että viime vuoden voittajan Tomas Tranströmerin (s. 1931) sijaan palkinnon olisi saattanut saada Paavo Haavikko (1931-2008). Edesmenneille ei palkintoa jaeta.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaneen keski-ikä on ollut 64 vuotta. Ikä on ollut hienoisessa nousussa, 2001-2010 voittaneiden keski-ikä oli 68 vuotta. Alle 40-vuotiaalle palkintoa ei ole annettu. Nuorin voittaja on ollut Rudyard Kipling vuonna 1907. Kipling oli palkinnon vastaanottaessaan 42 vuotta. Vanhin on ollut Doris Lessing, joka oli 2007 palkinnon saadessaan 88-vuotias.

Joten, eiköhän odotella rauhassa, kuten Kemppinen Kultakuumeessa totesi Oksasen (s. 1977) mahdollisuuksista. Lisäksi Kemppinen (s. 1944) totesi "hän on niin pieni vielä", ja Karemo arveli Kemppisen saavan tästä vastakommenttia.


* Kultakuume 10.10.2012. Areena.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset